Υγεία ματιών

Φροντίδα ματιών

Ο άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια περίπου 17.000 την ημέρα έτσι δεν είναι περίεργο που πολλοί από εμάς παραπονιόμαστε για βαριά , κουρασμένα και καταπονημένα μάτια.
Η κόπωση των ματιών είναι φαινόμενο της εποχής και οφείλεται στην υπερέκθεση στις οθόνες , η πολύωρη εργασία στον H/Y η υπερβολική ενασχόληση με smartphone και tablet μπορεί να κουράσει υπερβολικά τα μάτια. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι κακές συνθήκες φωτισμού του χώρου εργασίας ή της οικίας σας καθώς και η πολύωρη οδήγηση και η συστηματική ανάγνωση.

Σας προτείνουμε λοιπόν έξι κορυφαίες συμβουλές περιποίησης ματιών.

1. Τακτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ( 1 φορά το έτος) περίπου κρίνεται πλέον απαραίτητη μιας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει πολλές ώρες εργασίας μπροστά στις οθόνες (Tablet , H/Y ) και η πολύωρη χρήση χωρίς προστασία είναι αιτία πολλάπλών παθήσεων εξαιτίας της υπερέκθεσης στη βλαβερη uv blue ακτινοβολία.

2. Γυαλιά που Απορροφούν πλήρως την UVA-UVB υπεριώδη ακτινοβολία

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια σας. Φτάνει στα μάτια σας κυρίως μέσω αντανάκλασης σε επιφάνειες όπως είναι η άσφαλτος , η άμμος, το νερό , το γυαλί και το χιόνι. Αγόρασε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που , που θα φέρει τη σήμανση CE και θα συνοδεύεται απο εγγύηση γνησιότητας που θα πιστοποιεί πως απορροφά πλήρως τη UVA και UVB βλαβερή ακτινοβολία και κάνε ενα μεγάλο δώρο στον εαυτό σου .

3. Κανόνας 20-20-20

Για να αποφύγετε τη ξηροφθαλμία και τη κόπωση των ματιών πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα. Για κάθε 20 λεπτά που κοιτάτε την οθόνη , θα πρέπει να απομακρύνετε το βλέμμα σας και να κάνετε ένα διάλλειμα 20 δευτερολέπτων κοιτάξοντας ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά. Κάνοντας τακτικά διαλλείματα όταν χρησιμοποιούμε μια ηλεκρονική συσκευή και επιτρέποντας στο βλέμμα μας να περιπλανηθεί στο χώρο , ο μυς στο εσωτερικό του ματιού ξεκουράζεται και έτσι προλαμβάνεται η κόπωση και η ξηρότητα των ματιών.

4. Διατροφή και Άσκηση

Είναι ιδανικό για την υγεία των ματιών να συμπεριλαμβάνουμε στις διατροφικές μας συνήθειες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα λιπαρά. Η ένταξη στο εβδομαδιαίο μας διατροφολόγιο φρούτων ,ξηρών καρπών , λιπαρών ψαριών και αυγών μερικές φορές την εβδομάδα θα τα βοηθήσουν να διατηρηθούν υγιή. Παράλληλα μειώνουμε τη πιθανότητα ξηροφθαλμίας και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , σχετίζονται επίσης με την έλλειψη δραστηριότητας και άσκησης.

5. Ξεκουράστε τα μάτια σας

Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί εργασία για πολλές ώρες σε H/Y , Tablet , smartphones , γεγονός που οδηγεί σε καταπόνηση των ματιών μιας και σταθεροποιούνται στην οθόνη σε συγκεκριμένη απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ξεκουράσετε τα μάτια σας κάνοντας καθημερινή συνήθεια τα παρακάτω tips.

  • Kάντε ένα διάλλειμα εφαρμόζοντας το κανόνα 20-20-20.
  • Κάντε συχνό βλεφαρισμό των ματιών ώστε να διατηρούν την υγρασία τους και να αποφευχθεί η ξηροφθαλμία και ο ερεθισμός.
  • Φορέστε γυαλιά οράσεως με αντιανακλαστικές επιστρώσεις για να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση φορέστε γυαλιά οράσεως με φίλτρα προστασίας uv blue.
  • Αποφύγετε το φωτισμό που βρίσκεται στην άμεση οπτική σας γωνία ή αντανακλά στην οθόνη.

6. Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό

Υπάρχουν οφθαλμικές παθήσεις όπως οι εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς για την εμφάνιση των οποίων καθοριστικός παράγων είναι η κληρονομικότητα.
Σε άλλες παθήσεις όπως το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες αλλά η γενετική προδιάθεση είναι εξίσου σημαντική.
Γνωρίζοντας λοιπόν το οικογενειακό ιστορικό για συγκεκριμένη πάθηση μπορούμε με τη βοήθεια της επιστήμης να κάνουμε τη σωστή πρόληψη.