Υγεία ματιών

Παιδική όραση

Η όραση μας είναι η σημαντικότερη από τις αισθήσεις μας , για το λόγο αυτό πρέπει να τη φροντίζουμε και να προλαμβάνουμε για τη σωστή λειτουργία της από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας ώστε να εξασφαλίσουμε την οφθαλμική υγεία μας καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση ενός παιδιού πρέπει να γίνει στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του κι έπειτα κάθε χρόνο. Είναι σαφές πως τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία δε γνωρίζουν πως πρέπει να βλέπουν και παράλληλα είναι δύσκολο να μας εκφράσουν αν βλέπουν θολά ή κουράζονται. Κάποια από τα συμπτώματα μπορούν να μας υποψιάσουν σχετικά με την όραση του παιδιού ώστε να απευθυνθούμε άμεσα σε ειδικό οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη είναι κάποιες κινήσεις στη καθημερινότητα τους όπως :

  1. Να μην αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα σε μακρινή απόσταση.
  2. Να πλησιάζει πολύ κοντά στη τηλεόραση
  3. Να αποφεύγει το διάβασμα
  4. Να κάνει λάθη στην αντιγραφή από το πίνακα του σχολείου ή να ζητά να μεταφερθεί σε πιο κοντινή απόσταση
  5. Να μισοκλείνει τα μάτια του
  6. Να πλησιάζει πολύ κοντά στα μάτια του τα αντικείμενα που θέλει να παρατηρήσει

Μετά την εξέταση από παιδοφθαλμίατρο και τη διάγνωση οφθαλμολογικής πάθησης πολύ σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου σκελετού οράσεως καθώς και των οφθαλμολογικών φακών από τον οπτικό/οπτομέτρη.

Τον σκελετό θα πρέπει να καλύπτει καλά τα μάτια καθώς και να εφαρμόζει σωστά στα αυτιά και στη μύτη καθώς και να είναι υψηλής ποιότητας υλικό από εγκεκριμένα υλικά ώστε να μη προκαλεί δερματικά προβλήματα και επιπλέον να είναι ελαφρύ και ευλύγιστο.

TIPS
Στις πολύ μικρές ηλικίες προτίνουμε σκελετό με στρογγυλό σχήμα ώστε να καλύπτει πλήρως τον οφθαλμό.

EXTRA TIPS
Είναι χρήσιμο να υπάρχει πάντα ένα δεύτερο σκελετό σε περίπτωση που το παιδί χάσει η σπάσει τα γυαλιά του.